Program festivalu 2025

„Český lanýžový lev – maskot festivalu Praha lanýžová 2025. Symbolizuje historický objev Českého lanýže Asociace z roku 1360, nejstarší zmínku o lanýži v Evropě.“
„Český lanýžový lev – maskot festivalu Praha lanýžová 2025. Symbolizuje historický objev Českého lanýže Asociace z roku 1360, nejstarší zmínku o lanýži v Evropě.“


                                                      

Od 8.10.2025 do 31.12.2025 

Národní zemědělské muzeum v Praze, výstava :

L.P. 1360 Češi jedli lanýže, Evropa byla na houbách.


Český lanýž Asociace z.s. pořádá další lanýžovou výstavu, která volně navazuje na loňský první ročník, Lanýže – potravina a nová zemědělská plodina ČR, kterou navštívilo přes 30 000 návštěvníků.

 Letošní téma "L. P. 1360 Češi jedli lanýže, Evropa byla na houbách" odkazuje na nový objev Českého lanýže Asociace - první doloženou zmínku slova "lanýž" v křesťanské Evropě je z Českých zemí. Konkrétně se jedná o latinský Glossarius (Glosář) Mistra Klareta z roku 1360.

Výstava přibližuje historii lanýžů v českém i evropském prostoru, jejich kulturní význam, kulinářské využití i české dobové recepty z 19. století. Návštěvníci se rovněž seznámí s výsledky českého vědeckého výzkumu, který v oblasti lanýžů patří v mnoha ohledech ke světové špičce i s návodem a tipy pro pěstování této gastronomické speciality.  

Výstava je rozšířena promítáním šesti krátkých snímků o lanýžích, které natočil Český lanýž Asociace za finanční podpory Ministerstva zemědělství. Celkově tak výstava představuje nejobsáhlejší soubor informací o lanýžích v rámci střední Evropy.

NZM Praha – Kostelní 44,
170 00 Praha 7 



5. 11. 2025

Národní zemědělské muzeu v Praze

Kurzy přípravy lanýže burgundského pro veřejnost - Jak na lanýže

- VYPRODÁNO

Pro zájemce, kteří by se lanýže burgundského chtěli naučit připravovat sami, připravilo Národním zemědělské muzeum ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, kulinářský kurz.

Ponořte se do světa lanýžů a naučte se, jak s touto výjimečnou surovinou zacházet v domácí kuchyni. Pod vedením zkušeného šéfkuchaře si osvojíte nejen správnou techniku přípravy, ale i způsoby, jak v jídle podtrhnout jedinečné aroma a chuť lanýžů.

Tento kurz je ideální pro všechny, kteří si chtějí rozšířit kulinářské obzory a naučit se vařit s ingrediencí, která si právem drží status gastronomické ikony. Více informací na stránkách NZM: https://www.nzm.cz/aktualne-v-muzeu/akce/jak-na-lanyze-verejnost1


NZM Praha – Kostelní 44,
170 00 Praha 7



Termín 4. 11. 2025

Národní zemědělské muzeum v Praze

Kurz přípravy lanýže burgundského pro profesionální kuchaře 

- VYPRODÁNO

Postupně bychom chtěli připravit českou gastronomii na příchod tuzemské produkce lanýžů. Podle hesla, že výborný lanýž nejvíce vynikne ve výborné restauraci, bude v rámci Prahy Lanýžové pořádat Národní zemědělské muzeum ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR kurz pro profesionální kuchaře. Kurz povede špičkový šéfkuchař Grandhotelu Pupp, Ondřej Koráb. Více informací na stránkách NZM: https://www.nzm.cz/aktualne-v-muzeu/zazitky-a-sluzby/kurzy-vareni-nzm-praha/jak-na-lanyze-profesionalove1

NZM Praha – Kostelní 44,
170 00 Praha 7



Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 1300/44, Praha 7 – Letná
středa 29. 10. 2025, 17:00–19:30

K 27.10. PLNĚ OBSAZENO, těšíme se na setkání při jiné příležitosti.

Dárek pro všechny obdivovatele lanýžů, Z D A R M A seminář a prohlídka výstavy.

O české lanýžové historii, která sahá až k roku 1360, o novodobém pěstování lanýžů a prohlídka lanýžové výstavy.

Český lanýž Asociace slaví svůj fantastický objev, který z České republiky dělá zemi s nejstarší lanýžovou historií v Evropě. Oslavte to s námi. 

Připravili jsme s Národním zemědělský muzeem, za finanční podpory Ministerstva zemědělství pro vás lanýžový dárek.

Seminář je určen pro všechny zájemce, kteří budou chtít proniknou více do světa lanýžů. V druhé části se pak budeme věnovat poznatkům a postupům praktického pěstování lanýžů v ČR.

Počet míst je kapacitně omezen na maximálně 100 účastníků.


                                                            REZERVAČNÍ FORMULÁŘ PRO ÚČAST NA SEMINÁŘI


  

1. 10. - 31. 12. 2025
Praha

Chcete ochutnat lanýže? 


Lanýžová gastronomie v tuzemsku není příliš rozvinutá. Proto naše asociace navázala spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Tato špičková autorita ve světě gastronomie doporučila několik vysoce kvalitních restaurací, kde v době Prahy lanýžové návštěvníci budou mít možnost

ochutnat skutečně vysoce kvalitní gastronomii z lanýže burgundského.

Informace o tom, co tyto restaurace pro své hosty chystají za vybrané lanýžové speciality budou průběžně uveřejňovány zde Zprávy z festivalu



1. 10. - 31.12. 2025

Chcete podpořit chráněnou dílnu a zároveň získat unikátní lanýžový diář?

Rádi bychom, aby Praha lanýžová měla i charitativní rozměr. Proto jsme se rozhodli i v druhém ročníku podpořit chráněnou dílnu pro osoby s postiženímLemniskáta. Tento sympatický projekt se snaží si sám na sebe vydělat a zároveň umožňuje lidem s hendikepy vytvářet krásné věci. Díky tomu budou mít milovníci lanýžů brzy unikátní možnost zakoupit lanýžové diáře na eshopu Lemniskáty a přispět tak na její fungování.

Český lanýž servis s.r.o. vybavil dílnu překrásným designem lanýžů, který se objeví na diářích. Pro 100 diářů, jsme se rozhodli darovat naprostý unikát, když laboratoř Českého lanýže pro dílnu vypěstovala podhoubí lanýže burgundského. To se následně stalo součástí ručně vyrobeného papíru, z něhož budou části diářů vyrobeny. Tyto diáře budou mít i svá výrobní čísla.

Cena diáře je 1500Kč, kdy se jedná především o formu podpory chráněné dílny, nicméně kromě charitativního skutku, kupující získá naprostý unikát, který může být i velmi originálním vánočním dárkem. Veškerý výtěžek jde přímo na konto chráněné dílny.

Více zde: Lanýžové ručně vázané deníky z chráněné dílny ,

nebo přímo eshop Lemniskáty zde: https://eshop.lemniskata.cz/lanyzove-rucne-vazane-deniky/